top of page

Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Geçerliliğini Yitirdi mi?


Maslow insanın ihtiyaçlarının bir hiyerarşisi olduğunu düşünüp bu ihtiyaçları bir piramide yerleştirmiş. Fizyolojik ihtiyaçları en temel ihtiyaçlar olarak görüp en alt basamağa onu koymuş. Alt basamaktaki ihtiyaç karşılandığında üst basamakta yer alan şeylerin ihtiyaç olarak ortaya çıktığını savunmuştu. Maslow ihtiyaçları şöyle sıralamış:


1) Fiziksel ihtiyaçlar 

2) Güvenlik İhtiyacı

3) Sosyal İhtiyaçlar

4) Değer Verilme/Saygınlık İhtiyacı

5) Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı



Bir süredir Maslow’un bu ihtiyaçlar hiyerarşisi açıklaması üzerinde düşünüyorum ve her durumda katılmadığımı fark ediyorum. Bu günlerde Filistinlilerin videolarını izledikçe bu düşüncem pekişiyor.  Filistinliler için ihtiyaçlar hiyerarşisinin Maslow’un üçgeninin tam tersi, üçgenin tepe noktası  üzerinde duracak şekilde gerçekleştiğini düşünüyorum. Ve aslında Filistin bu duruşuyla dünyaya Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin her durumda geçerli olmadığını gösteriyor. 


Kimya dersimizde olurdu ya sorularda “normal koşullar altında” diye not düşülürdü. Maslow’un üçgeninde de öyle bir not, bir açıklama gerektiği kanısındayım. 


Bir an önce zulmün bitmesi, kendi küçük yankısı, vuruşu dev yüreklerin sahibi yavrularımızın ve tüm Filistin halkının normal şartlar altındaki ihtiyaçlarına dönebilmeleri, verilen bu zorlu mücadele ile özgürlüklerini elde edebilmelerini ve yaşadıklarının olumsuz etkilerini bir an önce atlatabilmeleri  dileğimle … 


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page